Rond


Al zeker 10 jaar verzamel ik ronde voorwerpen op straat en plaatjes van ronde dingen uit oude tijdschriften.
Waarom rond?
Een cirkel(bal) is een harmonische vorm, het is ook een alles omvattende vorm.
Een cirkel heeft geen begin en geen einde, dat betekend dat het altijd doorloopt (kringloop).
Het is ook heel herkenbaar, zoveel gebruiksvoorwerpen zijn rond, je bord, een appel, het wiel van je fiets of auto, een klok.
Alles is rond, de tijd is rond , de zon is rond, de wereld is rond, het leven is rond.
De cirkel als Symbool speelt in veel religies en culturen een grote rol, zo heeft de cirkel in het Christendom de betekenis van eeuwigheid en bij het Boeddhisme is dit het symbool voor het tijdloze Nirwana.
De cirkel is het oudste symbool van de mensheid. Vanaf de eerste rotstekeningen uit de steentijd tot nu, in de moderne kunst is hij de oneindige inspiratiebron.
De plaatjes in het kunstwerk laten zien dat de vorm rond universeel is, of je nu hier woont of in Zuidamerika, je hebt er voetbalen, doppen….
Afval, hergebruik
Wij leven in een weggooi -maatschappij. Het vormt voor mij een uitdaging om te laten zien dat je van afval, door hergebruik, iets moois kunt maken.
Het sluit ook weer aan aan het thema rond-kringloop.

 

Omschrijving van het te plaatsen Kunstwerk

Het kunstwerk beeld een wereldbol uit, waarbij de werelddelen ieder hun eigen kleur hebben.

Zo is Afrika bijv. geel, de oceaan blauw, Europa bruin, etc.
De cirkel bestaat uit een assemblage van ronde voorwerpen (afval, verzameld op straat, zoals doppen, knikkers, fietsbellen, lampjes,etc.) en foto’s van ronde voorwerpen.
Ieder werelddeel wordt gevormd van een mozaïek van plaatjes en ronde voorwerpen van de desbetreffende kleur.
Van een afstand zie je het kunstwerk als geheel, het is een kleurrijk mozaïek (ook veel voorkomend in de islamitische cultuur), dat een wereldbol uitbeeldt.
Van dichtbij ziet het kind, de leraar, de ouder steeds weer iets nieuws. Er zijn plaatjes van ronde voorwerpen uit alle facetten van de maatschappij uit de natuur, de wetenschap, de kunst, cultuur, industrie, sport, amusement of het zijn afbeeldingen van gewone simpele gebruiksvoorwerpen als borden en ballen.
De kijker wordt zo geprikkeld, hij ziet telkens weer iets nieuws, heel herkenbare dingen, maar ook dingen die vragen oproepen of verwondering. Voor de voorwerpen geldt hetzelfde, veel dingen zijn gelijk herkenbaar, een flippo, een balletje een knikker. Bij sommige dingen moet je wat langer nadenken en wordt je fantasie geprikkeld.
Het kunstwerk is op die manier zowel decoratief als ook leerzaam.
Het te plaatsen kunstwerk vormt een cirkel van +/- 3,5 m en is ontworpen voor een grote muur (hal, trappenhuis), zodat het kunstwerk zowel van een afstand als ook van dichtbij te bekijken is.

Waar kinderen zijn hoort kleur. Juist in deze kleurrijke wijk is kleur nog meer op zijn plaats. Elk werelddeel krijgt bij mij zijn eigen kleur,